6 pstruhů
citrónová šťáva
2 dl bílého vína
80 g másla
4 lžíce oleje
100 g mandlí
sůl, citron, petrželka
Opláchnuté mandle vložíme do studené vody, přivedeme k varu, povaříme minutu, pak je ocedíme, oloupeme a osmahneme na dvou lžících oleje. Očištěné pstruhy pokapeme citrónovou šťávou a necháme čtvrt hodiny odležet. Osolíme je, vložíme na pánvičku nebo do pekáčku s rozehřátým olejem a máslem a zvolna opékáme po obou stranách. Po chvilce je podlijeme vínem a dopečeme. Při pečení je přeléváme vypečenou šťávou s vínem. Pstruhy přeložíme na nahřátou mísu, podlijeme šťávou a poklademe mandlemi a petrželkou. Vhodná příloha jsou vařené brambory, dílky citrónu a zeleninový salát.
|