Do Vánoc 2024 zbývá:
 
 

1. Obložené mísy a chlebíčky patří k občerstvení pro dlouhou Silvestrovskou noc.

Na obložené chlebíčky volíme nejvýše 5 druhů různorodých potravin, chuťově sladěných. Servírujeme-li více druhů obložených chlebíčků, upravujeme je na mísu tak, abychom vždy v jedné řadě naskládali vedle sebe chlebíčky stejného typu. Taková úprava je vzhlednější. Servírovací mísy a talíře mají být pokud možno ploché. Jejich velikost volíme přiměřeně k množství pokrmu. Zejména obložené mísy (pokud to jejich složení dovolí) upravujeme více do výše. Po konečné úpravě by z nich studené pokrmy neměly „přetékat „ přes okraj. Velmi slavnostně může ale působit např. majonézový salát servírovaný v širším skleněném poháru. Záleží na Vaší šikovnosti a vkusu.
Při každé úpravě obložené mísy volíme vhodné zeleninové ozdoby, které barevně oživí celkový vzhled jídla. K efektnímu dojmu při tom postačí celkem jednoduchá úprava.

 
2. Podáváme nápoje

K slavnostnímu pohoštění patří i dobré a hezky servírované napití. Při výběru vína platí zásada, že k lehkým pokrmům nabídneme víno bílé, k těžkým červené. Pro začínající hospodyňky poznamenáváme, že lehké pokrmy jsou například ty z drůbeže, ryb i vajec, mezi těžké patří tmavá masa, zvěřina, vnitřnosti. K vepřové pečeni a huse se hodí pivo. U sýrů rozlišujeme, zda jde o jemné smetanové druhy, ke kterým nabídneme sklenku bílého, nebo těžší, jako je např. Hermelín – pak podáme víno červené. K moučníkům se hodí sladká bílá nebo šumivá vína. Aperitiv podáváme na zahájení oběda či večeře, má povzbudit chuť k jídlu. Bývá to vermut, sherry, různé destiláty. Podáváme je mírně chlazené v menších sklenkách.

sampusBílá vína
chladíme na 11 – 12 °C, hodí se pro ně sklenice na stopce o obsahu 1 dl. To proto, že chlazená vína častěji doléváme, aby ve sklence nezteplala.

Červená vín
mají mít pokojovou teplotu od 17 do 20°C, můžeme je tedy nalévat do sklenek o obsahu 2 dl. Volime raději skleničky z hladkého skla, aby barva nápoje vynikla.

Šumivá vína
podáváme dobře vychlazená, mají mít asi 6 – 7 °C. Naléváme je do mělkých otevřených širokých sklenek, můžeme však použít naopak i sklenky úzké a vysoké, tzv. „flétničky“.
Láhve se šumivými víny otevíráme opatrně, abychom prudce vylétnuvší zátkou nenadělali bytě škodu.

Při prostírání
dbáme na to, aby skleničky nepřekážely. Začínáme je stavět od špičky příborového nože napravo v pořadí, jak je budeme potřebovat. To znamená, že nejblíže k noži dáme sklenku, kterou použijeme nejdříve – při servírování pečeně to tedy bude sklenka na pivo. Později, budeme-li servírovat třeba sýr, využijeme i sklenku na bílé víno, která tedy bude druhá v pořadí. Nabídneme-li i moučník a k němu víno šumivé, bude jako třetí sklenka určená k tomuto druhu nápoje. Pod sklenky bychom měly dávat podložky nebo pokrývečky, abychom zabránily potřísnění ubrusu.

 
3. Silvestrovské pohoštění

Rozhodneme-li se poslední den v roce zůstat doma a na večer sezvat jen úzký kroužek přátel, musíme počítat s tím, že bude třeba připravit pohoštění. Mělo by být vtipné, chutné a hlavně takové, abychom i my mohli v klidu posedět. Přerušovat zábavu odbíháním do kuchyně za pokřiku – Zase se mi něco pálí! – není vhodné a opakováním této scénky určitě hostům chuti k jídlu nepřidáme. Abychom si tedy my mohli v pohodě prožít poslední večer v roce a v klidu připít na dny roku dalšího, přichystali jsme pár receptů na dobroty, které najdete v sekci Vánoční a Silvestrovské recepty.



 
 

Napiš komentář