Do Vánoc 2024 zbývá:
 
 

500 g hladké mouky
50 g tuku
25 g kvasnic
vlažné mléko

recepty1

Z ingrediencí se vypracuje tužší těsto. Chceme-li těsto ještě hutnější, přidáme 1 žloutek, 2 lžíce cukru, 50 g tuku, rozinky a případně oříšky.
Těsto se dá vykynout a pak se z něj tvoří figurky, které se vkládají na tukem vymazaný plech a nechají se dokynout. Pečou se do růžova ve vyhřáté troubě. Těsto se hezky leskne, potřeme-li je rozšlehaným vajíčkem nebo žloutkem. Mnohé figurky měly i svou symboliku, která se přenášela na obdarovaného. Veverka představovala hbitost a mrštnost, ještěrka čistotu, jelen ztepilost a mužnou sílu.

Mikulášské pečivo bylo k dostání u trhovců nebo u pekařů, ale často se zhotovovalo i doma. Zpravidla bylo vyrobené ze sladkého kynutého těsta zdobeného rozinkami, kořením, usušenými trnkami nebo dřínkami, oříšky, jalovcem apod. Typickými tvary byli Mikuláš, čert, anděl, husa, kůň, had, panna, panák, liška, pes, zajíc, had na žebříku, mořská panna, esíčko, preclík mořský koník, brýle, ptáček a růžička, V chudých rodinách se mikulášské pečivo dělalo z neslazeného rohlíkové těsta. Pečení i tvarování figurek se účastnily s oblibou i děti.



 
 

Napiš komentář