Do Vánoc 2024 zbývá:
 
 

Stromeček lidé zdobili jednoduše – červenými jablíčky, medovým pečivem, ořechy či pozlacenými ořechovými skořápkami, perníčky, cukrovím, sušenými švestkami a podobně. Hojně využívali i jim dostupný materiál – slámu, šišky, papír, hobliny, trnkové větévky. Postupně přidávali barevné papírové řetězy slepované kváskem, obrázky s namalovanými vánočními motivy. Teprve 20. století přineslo skleněné, perníkové a čokoládové ozdoby.

tradice vánočních ozdob

Vyloženě papírové ozdoby používaly jen v Podkrkonoší. Sněhové figurální cukroví se pro změnu peklo jen v Praze v cukrářské dílně Josefa Reimanna na Linhartském plácku. Díky námětu papírových ozdob vznikly u nás první skleněné koule koncem šedesátých let minulého století v podkrkonošských sklárnách. Na Valašsku se např. počátky výroby vánočních ozdob datují po roce 1921, kdy zde vznikaly malé firmy, zabývající se výrobou dřevěných ozdob. S postupem času přešly na užívání skla.

O tom, že i výroba vánočních ozdob se může stát doslova uměleckou záležitostí, může svědčit např. objednávka obchodního zástupce pro americký trh u karlovarského Moseru na dodávku ojedinělé kolekce několika set kusů vánočních ozdob. Jednalo se o závěsné andílky a zvonečky z bílého křišťálu v různých velikostech, dozdobených pískováním v dílně sušické firmy Glass Galery. Z této exkluzivní kolekce si vybrala i dcera Elvise Presleyho sérii zvonků, určených k zavěšení do okna.



 
 

Napiš komentář