Do Vánoc 2024 zbývá:
 
 

Působení svatého Mikuláše je doloženo ve čtvrtém století našeho letopočtu, kdy se stal biskupem v Myře v Lýdii, ležící na jihozápadě Malé Asie. Postava svatého Mikuláše z Myry je opředena mnoha legendami. Jedna z nich vypráví o tom, že Mikuláš pocházel z majetné rodiny. Po smrti svých rodičů údajně rozdal veškerý majetek nejchudším lidem. Nejrozšířenější je legenda o třech dívkách, které se měly stát prostitutkami, aby rodina mohla zaplatit dluhy a získala peníze na živobytí. Mikuláš položil tajně na okno tři váčky s penězi a šťastný otec měl dostatek peněz pro sebe i na provdání dívek a jejich věno. Právě tato legenda se nejspíše stala podnětem k obdarovávání při svátku svatého Mikuláše.

 

V předvečer svátku – tedy 5. prosince – navštěvoval (a stále navštěvuje) domácnosti patron a ochránce dětí svatý Mikuláš v biskupské mitře, ornátu a s berlou v ruce, doprovázen andělem a čertem. Poděloval děti za odříkání modlitbičky křížalami, jablíčky, oříšky, perníkem a drobnými dárky, například vrkoči, mikulášským pečivem a různými sladkostmi sestavenými do úhledných stavbiček. Tam, kam Mikuláš nepřišel, zpravidla do těch nejchudších rodin –odbývala se nadílka do punčochy dávané za okno.

Ve středověku se pořádaly velkolepé průvody žáků a kantorů, které představovaly biskupa a jeho družinu. Postupem času se změnily na obchůzky řady postav, – Mikuláše, čertů a andělů, které byly doprovázeny postavou smrti, maskami koníků a kozlíků i maskami známými z masopustu – jako byl laufr, směšná figurka, kráčející v čele masopustních průvodů, husaři atd. Pochůzky byly doplněny prvky divadla, hrou, ve které Mikuláš vystupuje jako jeden z aktérů.
Svátek sv. Mikuláše byl a zůstává jedním z nejtypičtějších svátků předvánoční doby.

Mikuláš

Vánoční trhy začínaly s příchodem adventu. Jejich součástí byly trhy mikulášské, které vánoční trhy vlastně zahajovaly. Konaly se všude ve větších městech a končily až na Štědrý den.
Na trzích byly k dostání nejrůznější hračky, loutky i celá loutková divadla, betlémy a figurky. Každý trh se honosil výběrem orientálních a tuzemských cukrovinek např. Turecký med, cukrkandl, pendrek neboli sladké dřevo, cukrovinky z lékořice, ořechy a sušené švestky, ovoce máčené v karamelu, marcipán, fondánové figurky, pravý nugát, figurky z mandlového těsta, cukrářská mejdlíčka a perníky. Dospělí si mohli popřát likéry, kořalky, vína a horký punč, vyráběné podle bedlivě střežených receptů.

V současnosti zůstává sv.Mikuláši doprovod, který tvoří čert a anděl. Proč právě oni? Čert znázorňuje zlo, peklo a trestá zlobivé děti. Anděl naopak děti chválí a povzbuzuje. Mikuláš pak rozdává dárky. Takže je nakonec vše vyrovnané a na každého takzvaně dojde.



 
 

Napiš komentář