Do Vánoc 2024 zbývá:
 
 

Odvěká lidská touha věci zdokonalovat nutí člověka vytvářet nové, zajímavější a stále dokonalejší předměty. Snaha po originalitě se nevyhnula ani vánočním ozdobám.

Bramborové ozdoby

Počátkem 20.století si na Přeloučsku děti zdobily vánoční stromek často samy. Zasadily ho do starého litinové hrnce vyplněného hlínou. Ozdobily jej řetězy vyrobenými z použitých starých nastříhaných pytlíků. Slepovaly je řídkým těstem z hladké mouky. Na stromek pověsily malá jablíčka. Z plátků brambor se nožem vykrájely ozdoby ve tvaru zvířátek a figurek. Bramborové plátky sušily na okraji plotny. Navázaly je na nitě a zavěsily na stromek. O Štědrém večeru rozsvítily na stromku pár svíček. Dárků bylo vždy poskrovnu, většinou jen praktické věci.

Druhy ozdob

Dřevěné ozdoby
V dnešní době, kdy se člověk přírodě stále více vzdaluje, nachází v tomto prapůvodním materiálu osobité kouzlo a snaží se s ním sblížit a pracovat. Není proto divu, že si dřevěné ozdůbky našly cestu na vánoční stromky nejen v minulosti, ale i v současné době.

dreveneozdoby

Ozdoby z ořechové skořápky
Ořechy byly vždy symbolem bohatství, proto nechyběly na slavnostních tabulích a ve vybraných jídlech. Zlacené, stříbřené a přírodní vlašské ořechy byly i oblíbenými ozdobami vánočních stromků a jsou jimi dodnes.

orechovaskorapka1

Skořápky ořechů se při vylupování opatrně rozdělily na dvě půlky a ty se znovu slepily arabskou gumou, kostním klihem či jiným lepidlem. Mezi skořápky se vlepila nit, za kterou se ořechy věšely. Aby se na stromcích leskly, balily se do zlatého a stříbrného staniolu, zlatily bronzem a stříbřily stříbřenkou.

orechovaskorapka2

Zlacené ořechy byly jedněmi z prvních vánočních ozdob. Tvůrci však vymýšleli stále nové, důmyslné hračky a vánoční ozdoby. Ozdobami a hračkami z ořechových skořápek se bavili staří i mladí odedávna. Prosluly jimi především Klatovy, proto se také nazývají Klatovské hračky. Řada z nich se prodávala na předvánočních trzích, ale zpravidla se jejich výrobou zabývali sami rodiče nebo děti.

orechovaskorapka3Ozdoby z lískových oříšků
Úplné miniatury na drobný, sotva 20 cm vysoký stromeček můžeme vyrobit z malých vlašských nebo z lískových ořechů. Také zlacené burské oříšky vypadají na malém stromku pěkně.
liskovychapernikV ošatce vlevo jsou zlacené a přírodní lískové oříšky ke zdobení miniaturních vánočních stromků. Vpravo je smrček ozdobený perníčky.

Ozdoby z perníku
Skoro každý peče před vánocemi medové perníčky. I ty jsou velice pěkné na vánočním stromečku a to buď samostatně nebo v kombinaci s dalšími ozdobami.

Ozdoby textilní
Z látek se odedávna zhotovovaly šité hračky, např. hadrové panny, panáčci, koníci, ryby, pejsci, kočky a medvíďata. Jejich výhodou bylo to, že se snadno vyrobily i podomácku.

ozdobyztextiluOzdoby ze šišek
Šišky bývaly ve venkovských domácnostech výborným materiálem pro rozdělávání ohně v kamnech a bylo-li jich dost, tak se jimi i topilo. Chodilo se na ně do lesa, kde je sbíraly do pytlů nebo nůší. Sbírání šišek byla často práce dětí.

Mimo toto praktické využití se uplatnily jako vánoční ozdoby na malé vánoční stromečky spolu s jablky, ořechy a cukrovím. Nejvíce se používaly šišky naší borovice lesní, které jsou drobné.

Na stromeček se zavěšovaly na červenou či bílou nit bez jakýchkoliv úprav nebo se natřely bronzovou barvou.

Šupiny velkých šišek se používaly k polepování střech doma vyrobených chaloupek, zvoniček a kapliček nebo se lepily na papírové kornoutky a vytvořily zvonky k zavěšení. Pokud chceme také něco takového zhotovit, překládáme šupiny na sebe jako tašky na střeše a lepíme je disperzním lepidlem na podložku. Obdobně si můžeme vyrobit i koule nebo oválky, když šupiny šišek nalepíme na korpus z kousku polystyrenu.

ozdobyzesissekOzdoby papírové
Jedním z prvních materiálů pro výrobu vánočních ozdob byl papír. Zhotovovaly se z něj krabičky, ubrousky, hračky, domácí dekorace a dečky. Byl každému dostupný a lidé jej uměli dobře zpracovávat. Ozdoby na stromek si mohly vytvářet i děti.

ozdobyzpapiru1Krepové košíčky mohou být nejen dekorativními předměty, ale poslouží i jako schránka na uložení cukrovinek na vánočním stromku.

ozdobyzpapiru2Sladkosti a bonbony jsou rovněž zabalené do krepového papíru.

ozdobyzpapiru3



 
 

Napiš komentář