Do Vánoc 2024 zbývá:
 
 

V této sekci jsme pro vás připravili menší přehlídku vánoční dekorace. Doufáme, že vás budou trochu inspirovat.

 

dekorace

Na podlahu u vstupních dveří postavte originální svícny – čím více, tím lépe. K jejich přípravě si nachystejte oazis, zelené větve, mech, červené bobule a šišky obarvené na bílo. A samozřejmě kamenné nebo nabarvené plastové či terakotové květináče. Hmotu Oazis vsuňte do nádoby, zapíchněte do ní svíčku a okolo upravte mech a přírodniny. Nakonec můžete na hotovou dekoraci jen tak ledabyle pohodit stříbrný drátek – bude se ve světle svíček pěkně třpytit.

 

 

dekorace2Adventní věnec na okně či dveřích je prvním signálem o vkusu domácí paní. Dejte si proto záležet! Náš věneček je nazdoben jablíčky, sušenými věty, šiškami a oříšky, adventní neděle symbolizují zelené mašle. Při vázání dbejte na barevné ladění aranžmá.

 

 

dekorace3Základ tohoto věnce tvoří mechový korpus, na který byly postupně drátkem přivázány větvičky stále zelených listnatých keřů, listy břečťanu a červené kuličky cesmíny. Malé dekorativní květináčky jsou doplněny miniaturními svazečky skořicový lusků (ty jsou důležité pro vůni).

 

 

dekorace4Skutečnou pastvou pro oči je kombinace zářivých karafiátů s větvičkami borovice, snítkou uschlých šípků a s dvěma svíčkami ve stejném odstínu.

 

 

dekorace5Překvapení v podobě tradičního přání štěstí se ukrývá ve složeném ubrousku ovázaném zlatou stuhou, snítkou smrkové větvičky a pár zlatých penízků (v čokoládě).

 

 

dekorace6Čtyři silnější svíčky (na každý týden jedna) usazené na věnci ze zimostrázu působí opravdu nádherně. Pod každou svíčku připevníme pomocí jehel k věnci širokou stuhu, ke které potom přivážeme vlastnoručně zhotovená nebo zakoupená marcipánová srdíčka.

 

 

dekorace7Nevelký košíček z přírodního materiálu je vhodným i pěkným základem pro jednoduché aranžmá, ve kterém se mohou hezky uplatnit také drobnější suché květy.

 

 

dekorace8Loďky ze stromové kůry jistě patří víc k letním prázdninám, kdy se jejich výrobou a pouštěním po vodě baví kluci a nejednou i jejich tátové. Naše loďka však pluje vstříc vánočním svátkům, a tak nese náklad ze stálezelených větviček a její stožáry tvoří dvě svíčky nestejných délek.

 

 

dekorace9Nádherný vánoční stromeček ozdobený vlastními perníčky nepotřebuje komentář.

dekorace10Vánoční svícen z perníku.

dekorace11Na výrobu vonných svíček potřebuje:
parafínový granulát nebo zbytky svíček
knoty
sklenice
badyán
svitky skořice
bobkový list
hřebíček
plátky sušených citrusových plodů

Rozpustíme granulát nebo vosk při střední teplotě. Vosk nalijeme na dno sklenice asi 2 cm. Odstřihneme knot tak, aby byl zhruba o 15 cm delší než je výška zvolené sklenice. Na jeden jeho konec přivážeme kovovou matici a druhý konec připevníme ke svitku skořice nebo k dřevěné tyčce.
Do ještě horkého vosku vtlačíme knot s kovovým závažím a svitky skořice. Dřívko položíme přes okraj sklenice tak, aby byl knot svislý.
Přilijeme vosk tak, aby zcela zakryl vložené svitky skořice. Do povrchu měkkého vosku vtlačíme badyán, který přelijeme další vrstvou vosku.

Pokud chceme svíčku s citrusovými plody, nejprve je rozdělíme nůžkami na polovinu, potom ještě opatrně rozdělíme na tři části. Na vnitřní stěny sklenic nalijeme vosk v tenké vrstvě, a dříve než ztuhne, opatrně do něj vtlačíme nakrájené kousky citrusů (pomeranč, citron, grapefruit, kumkváta). Do středu sklenice zavěsíme knot a zalijeme voskem.

dekorace12A něco pro děti.
Tyto hlavičky si ofoťte na papír, slepte tak, aby vznikl kroužek a ten navlékněte na červený ubrousek. Hlavičky si stáhněte v plném rozlišení zde.

dekorace12-2

dekorace13Z tvrdšího papíru si vystřihněte srdce, na ně přilepte další – tentokrát molitanové – a vše přelepte pytlovinou. Na pytlovinu pak lepte tavnou pistolí různé plody. Dílo nakonec doplňte vánočními ozdobami a zavěste ho na vlasec s navlečeným kořením.

dekorace14Překrásná girlanda uvázaná s citem a vkusem z čistě přírodních surovin. Nejvíce na ní zaujmou květy slaměnek, drobné šištičky, bukvice také suchá plátky z pomeranče. Můžeme přidat i vyloženě vánoční ozdoby.

dekorace15Stromek na kostře ze slámy (úplně vlevo) je pečlivě pokrytý mechem a ozdobený barvenými makovičkami s řetězem z obilek. Největší stromek uprostřed má kostru z drátěného pletiva, do kterého jsou hustě vypíchané borové větvičky, perníčky a sušené květy. Další malý stromeček je mechový s ozdůbkami z pomerančové kůry a druhý ze šišek a bukvic. Jako základ byla použita aranžovací hmota.

dekorace16

dekorace16-2Zatímco má maminka spoustu práce s přípravou vánočních dobrot, mohou se děti bavit skládáním hvězdičkových ozdob. Hezké jsou z lesklé plastikové stuhy používané do kytic.. Dají se použít na ozdobu stromečku, na aranžované kytice, na balíčky, svátečně prostřený stůl. Velikost hvězdičky závisí na šíři stuhy. Na menší rozstřihněte stuhu po délce na poloviny.

dekorace17Dřevitá vlna je vděčný přírodní materiál, jak dokazuje tento věneček. Stačí jen ozdobit jej mašličkami, šiškami a perníčky.

dekorace18Do hustě svázaných větví vavřínu umístíme červená jablka (dekorace) a přidáme kovové zlaté kometky. O typickou vánoční vůni se postarají tyčinky skořice, vanilka a hřebíček. Věnec zavěsíme na červenou stuhu.

dekorace19Zelené větvičky jehličí, které se odříznou při stavění vánočního stromečku, lze nejlépe využít při dekoraci různých detailů. Pro někoho jsou však už trochu okoukané. I netradiční zdobení má něco do sebe. Při něm přijdou vhod vyšší svíčky, nejlépe v barvě hnědé nebo zlaté, kolem nichž naskládáme skořicové tyčinky a plátky sušených pomerančů… a o typickou vánoční vůni je postaráno. Pak už stačí přidat jen misky s ořechy a cukrovím. Může to však být i vhodná výzdoba bytu, kam se už vánoční stromeček pro nedostatek místa nevejde.

dekorace20Živý vánoční stromek v nádobě nejprve umístíme v chladné chodbě. Den před Štědrým dnem ho přeneseme do pokoje na světlé místo, ne však blízko radiátoru. Nezapomeneme na občasnou zálivku. Stromek ozdobíme, hezky se na něm budou vyjímat usušené pomerančové plátky navázané na zlatých nitích. V pokojové teplotě necháme rostlinu maximálně 10 dnů, pak ji přeneseme na chladné a světlé místo, kde přečká do jara. Na jaře stromek můžeme vysadit do zahrádky.

dekorace21Na takový stromeček se najde místo téměř všude. Obal na květináč si můžete pomalovat vhodnými barvami a polepit vánočními motivy, které si libovolně vytvoříte podle šablony. Vybereme malá jablka a napícháme je na dřevěné špejle do tvaru pyramidy. Vše zpevníme drátem. Nakonec přidáme větvičky ze stále zelených keřů.

dekorace22Malinké zvonečky zdobené bílou sněhovou polevou a s úhledně uvázaným a polevou přilepenými mašličkami půvabně ozdobí malý stromeček (v našem případě je to malá tuje).

dekorace23Velký zvoneček a hvězdička nabízejí plochu pro malovanou zasněženou krajinku. Zavěšené na stuze vytvoří pěknou vánoční dekoraci například na stěně.

dekorace24Nesmírně dekorativní je motýlkový vzor mašle ve slavnostní zlaté. Složte širokou stuhu v délce asi 40 cm do tvaru šály. Přichystejte si asi 30 cm dlouhou užší stuhu ze stejného materiálu. Širší stuhu uchopíme mezi palcem a ukazováčkem jako vázanku, užší utáhneme a zavážeme na uzel. Právě konci stuh připevníme motýlky k věnci. Podobnými mašlemi můžeme ozdobit prostřený stůl, svícny, lustr nebo přímo krabice a balíčky s dárky.

dekorace25Ze zbytků kostičkované látky nastříhaných na pruhy asi 80 x 15 cm uvažte mohutné mašle a silnější nití je připevněte na větve. Zbývá-li vám ještě pár zbytků, uvažte menší mašličky a jimi přikryjte střed velké mašle. Můžete zvolit i drobnější dekor.

ADVENTNÍ VĚNEC ZAVĚŠENÝ NA STUŽCE S MIKULÁŠEM

dekorace26Uděláme si klasický věnec z větviček nějakého jehličnanu. Na něj umístíme 4 červené adventní svíčky a zespodu slaměné hvězdičky, které si sami zhotovýme nebo koupíme.
Stuha:
Délka: asi 1,90 m
Velikost výšivky: jedna polovina: 26×588 stehů/asi 4×92 cm
Materiál: na 2 díly asi 4 m stužky široké 5 cm, 32 stehů/asi 5 cm, 0,25m/90 cm š. vlizelínu, vyšívací bavlnky v následujících nebo podobných barvách:

dekorace26-1

dekorace26-2Celou předlohu si stáhněte zde

Pracovní postup:
Stužku rozdělíme na 2 díly po 2 m. Oba díly vyšijeme na obou koncích podle rozkřešu, začínáme asi 5 cm od krátkých okrajů. Křížkový steh vyšíváme trojitou bavlnkou přes jeden čtvereček z vláken. Dbáme na to, že je výšivka na rozkresu zkrácena. Značky na pravém okraji nákresu udávají, kolik řad je třeba na tomto místě vyšít. Udané řady vyšíváme stejně jako v 1. řadě rozkřešu (tedy pouze zelené křížkové stehy). Na levém okraji rozkřešu jsou vzory vymezeny šipkami. Vzory vyšíváme tolikrát, kolikrát je udáno mezi šipkami. Dbáme i na značky na pravém okraji. Dokončenou výšivku z rubu přežehlíme přes vlhkou látku. Konce zkrátíme o 4 cm. Na rubovou stranu hotových vyšívek naželíme asi 4,5 cm široké kousky vlizelínu. Stužky nažehlíme. Položíme na sebe stužky delšími stranami lícem k líci, konce prošijeme na šíři stehu a obrátíme.



 
 

Napiš komentář